De Noorse Mythen

Net zoals de Griekse en Romeinse mythen is dit een leuk en interesant geloof. Ook een gelijkenis is dat de Noorse en Germaanse mythen de zelfde goden hebben (maar niet dezelfde naam). Weetje hoe het paard van Odin heet en hoe de grote Oerreus heette? Hier kom je het rap te weten!:

 

Lijst Van Goden:

Odin: oppergod

Thor: god van de donder en bliksem

Loki: sluwe en slimme halfgod

Frey: god van de vruchtbaarheid

Freya: godin van de liefde

Njord: god van de zee, de wind en het vuur

Hel: godin van de onderwereld

Tyr: god van de oorlog

Balder: zoon van Odin, god van de schoonheid

Frigg(a): vrouw van Odin, godin van de hemel

Iduna: godin van de jeugd, bewaakt gouden appels die de goden jong en fit houden

Sif: vrouw van Thor

Heimdal: bewaker van de regenboogbrug die Midgard(reuzenland) en Asgard(land waar Odins burcht het Walhalla staat)

Forseti: zoon van Tyr, god van gerechtigheid

Sköll: god van de eclipsen

Aegir: god van de stormen op zee

 

Chaos:

deel 1

Lang geleden ontstonden er twee wezens uit het niets: de Oerreus Ymir en de Oerkoe Audhumlma. Ymir moest eten en drinken en mocht dus de melk van Audhulma drinken waar de Oerkoe zelf ook overleefde. Een hele lange tijd later kreeg Ymir op een rare manier nageslachten,ze kwamen namelijk uit zijn oksel. Deze reuzen waren een stuk kleiner dan hun vader en samen leefde ze onder een dak. Twee van hun kregen drie zonen: Willi, Wee en Odin. Hun opdracht was om het ijsmoeras Ginnungagap een echte wereld te maken waar ze samen heersten, Odin was de gene met de meeste macht.

deel 2

De wereld die ze gemaakt hadden was een sombere en trieste wereld. Odin en zijn broers hadden elks een wortel gezien tijdens hun dwaaltochten, de wortel van een levensgrote es die maar bleef groeien, die es noemde ze Igdrasil. dat was de plaats waar het midden van het niets zich ooit bevond. Rond deze boom maakte ze een nieuwe wereld. Maar daar moesten ze wel de oerreus Ymir doden, een heel moeilijke en harde klus, maar eens het gedaan was hadden ze er wel wat aan! Met het vlees van de reus maate ze land, zijn botten bergen en zijn tanden rotsen., wat ze niet wisten was dat Ymir zijn bloed ijswater was en dat dat de zeeën vormden waar alle rijpreuzen in verdronken behalve twee, deze twee vormden een nieuw reuzengeslacht. Van de wenkbrauwen van Ymir maakten ze een muur rond het mooie en heuvelachtige Midgard, waar de mensen mochten wonen, door deze muur werden ze beschermd voor de reuzen.

 

Terug naar de startpagina.

In werking…